2021 bijis ražens - pilns ar radošo tehnoloģiju projektiem!

Pagājušo gadu esam bijuši darbīgi, strādājot pie daudzveidīgiem, digitāliem un virtuālajiem projektiem. Iedzīvinājām un iekustinājām Rīgas audumu fabrikas vēsturi. Palīdzējām radīt, visiem pieejamu, Vidzemes mākslinieku virtuālo izstādi Gulbenē. Kopā ar skolotājiem un jaunatnes darbiniekiem no Latvijas, Turcijas un Ungārijas, lai radītu digitālus rīkus jēgpilnai izglītībai. Kā arī daudz citas interesantas sadarbības ietver mūsu aizgājušais gads.

 
 

Innovation is a mindset. Creating tools for impact.

Erasmus + projekta “Innovation is a mindset. Creating tools for impact” ietvaros uzsākām kopīgu darbu ar skolotājiem, lai izstrādātu divas izglītojošas spēles. Ar Valmieras Gaujas krasta vidusskolas komandu izveidojām digitālu mācību rīku - spēli, sociālo prasmju veicināšanai gan vispārējās izglītības, gan speciālās izglītības programmām. Spēle piedāvā dažādas saskarsmes situācijas, kurās spēlētājam jāizvēlas, pēc savām domām, piemērotākais situācijas risinājums. Spēle izaicina skolēnu aizspriedumus un palīdz izprast kvalitatīvas komunikācijas un saskarsmes pamatus rotaļīgā veidā. Pēcāk skolotājs ar skolēniem pārrunā veiktās izvēles. Savukārt, sadarbojoties ar ABIDIN PAK PAKMAYA ANADOLU LISESI, Turcijas skolu, izstrādājām digitālu mācību rīku, kas skolniekiem sniedz iespēju caur spēli apgūt telpiskās domāšanas principus un saskatīt tos apkārtējā arhitektūrā un dizainā. Visi kopā Ungārijas nevalstiskās organizācijas KREATEAM EGYESULET vadībā tiek veidota Educator's guide book, lai apkopotu projekta gaitā gūtu skolotāju pieredzi un iedvesmotu citus skolotājus darbam ar digitāliem rīkiem.

Projekta rezultātus pavisam varēsim izvērtēt šī gada pavasarī, kad digitālie risinājumi būs pieejami lietošanā plašākai auditorijai.

Tiks organizēti arī webināri Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un ceram, ka varēsim organizēt arī projekta noslēguma forumu Valmierā.

 
 

Rīgas audums. Laikmeta rakstu iedzīvināšana.

Sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, atdzīvinājām “Rīgas audums” krāšņo un daudzveidīgo dizainu arhīvu. Tika ieguldīts milzīgs darbs vairāk kā 120 unikālu auduma paraugu digitalizācijā jeb “pārzīmēšanā“, kurus nu tagad varēs izmantot dažādām radošo projektu idejām. Izmantojot Kinect Azure tehnoloģiju, devām iespēju, ekspozīcijas apmeklētājiem kaut nedaudz sajust iespaidīgos auduma ruļļus un nedaudz “pieskaties“ dažādajām auduma tekstūrām - ķermenim mijiedarbojoties ar digitālo, “iekustināt” ekspozīciju. Ņemot vērā ierobežojumus, kas šajā gadā ļoti traucējuši muzeju darbībai.

Vēl pirms pirmizrādes Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, izstāde “Rīgas audums. Laikmeta raksti” no 2021. gada 26. oktobra līdz 28. novembrim bija aplūkojama Bjalistokā – pilsētā, kas vēl nesen bijusi lielākais tekstilindustrijas centrs Polijā. Tās eksponēšanu Bjalistokas Leļļu teātra galerijā (Galeria BTL / Białostocki Teatr Lalek) organizēja Bjalistokas Tehniskās universitātes (Politechnika Białostocka) Arhitektūras departaments un Latvijas Republikas vēstniecība Polijā. Interaktīvais projekts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.
Un mums pašiem šis ir ļoti mīļš projekts, ko tā vien gribētos paplašināt un attīstīt.

 
 

Vidzemes mākslinieku izstāde “145 M VIRS JŪRAS LĪMEŅA”

Tradīcija, apkopot Vidzemes mākslinieku darbus vienā izstādē, radusies jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. 2021. gadā māksliniekus pie sevis pirmo reizi uzņēma Gulbene - gan klātienē, pilsētvidē, gan attālināti ar virtuālās 360 grādu izstādes palīdzību. Atsaucoties uz pasaulē esošo situāciju, sadarbojāmies ar Gulbenes novada Kultūras pārvaldi, lai radītu virtuālo Vidzemes mākslinieku izstādi “145 M VIRS JŪRAS LĪMEŅA”.

Šajā izstādē, 360 grādu pilsētvides ainavā, izvietojām 62 izcilus mākslas darbus, kas radīti Vidzemes mākslinieku darbnīcās. Tos varēja apskatīt ikviens plašajā pasaulē viedierīcēs no personālā datora līdz telefonam. Arī pastaigā pa Gulbeni varēja uzmeklēt QR kodus un nonākt virtuālajā izstādē. Papildus kā atslēgas punkts pastaigai kalpoja arī interaktīvajais digitālais stends.
Virtuālā izstāde “145 M VIRS JŪRAS LĪMEŅA “ vēl arvien skatāma šeit: ej.uz/145mGulbene

 

Tev ir idejas, ko vēlies realizēt?

Gunita-Kulikovska-Vividly-muzeji-kultūra-digitalizācija-virtuālā-realitāte
Previous
Previous

Izveidotas lietotnes sociālo un dizaina prasmju apguvei skolās; aicina skolotājus pieteikties to izmēģināšanai

Next
Next

Launching international: The Museum from Home | VIVIDLY + INVI